Viktigt att få tid att prata med de gamla
Redan när jag kliver in på Vammarhöjden ser jag den kärlek och omtanke som finns på demensboendet där Sandra och hennes kollegor arbetar. ”Det bästa med mitt jobb är när jag ser att de gamla mår bra”, säger hon.
Vi slår oss ner i en soffgrupp och Sandra Karlsson, undersköterska på Vammarhöjden Valdemarsvik börjar berätta om sitt jobb.
– Jag tar hand om de som bor här, ser till att de får mat och dryck. Städar och lagar mat. Borstar tänder. Tröstar, håller om, hjälper, lyssnar och umgås med de som vill det, berättar Sandra Karlsson, undersköterska på Vammarhöjden Valdemarsvik.
Hon berättar att hon ville bli undersköterska eftersom hon tycker om närheten till människor och för att hon ville hjälpa andra. En vanlig väg in i yrket är omvårdnadsprogrammet, som även kan läsas på distans. Sandra är specialiserad mot psykiatri, men berättar att det finns många andra inriktningar och vägar att gå för den som vill arbeta med människor.
– Det finns alla möjligheter. Du kan arbeta med det jag gör på ett särskilt boende för demenssjuka, men det finns så mycket mer, exempelvis arbete med barn som har funktionshinder, personlig assistent, hemtjänst, hemsjukvård, akutsjukvård eller liknande.
Önskar fler kollegor
Sandra berättar att det kan vara ett tungt arbete att jobba som undersköterska. Brist på personal gör att de som arbetar här behöver jobba mer och längre. Under pandemin har det varit extra ansträngt.
– Slutar man vid 21 är det bara hem, äta, gå och lägga sig och så kan man börja vid 07 dagen efter. Man förlorar sin fritid och i längden blir det jobbigt.
Trots bristen på personal har de kul på hennes avdelning. Hon berättar om ett team som jobbar tillsammans, där de har god stämning och stöttar varandra i gruppen. Det är viktigt för henne i hennes arbete, liksom att hitta tiden att prata med de gamla. Då får hon veta mer om hur de mår och vad som skulle göra deras situation bättre.
– Jag önskar att vi hade mer tid att prata, säger Sandra. På rasterna sitter jag alltid här ute. Då kommer det alltid någon – då har jag mer tid att prata med de gamla, förklarar hon.
Unga killarna är populära
Vi pratar om fördomarna som finns inom yrket och som säkert skrämmer en del, exempelvis att det bara handlar om att ta hand om bajs. Jag frågar om hur könsfördelningen ser ut på Sandras avdelning och hon säger att den är rätt så bra. Överlag är det dock mest kvinnor som arbetar inom vården.
– Här har vi en sådan tur! Vi har flera killar som jobbar här, och flera av dem har utländsk bakgrund. Det är killarna som är mest populära bland de gamla. Det är så kul att se! Att vi har olika bakgrund och en blandad arbetsgrupp med både kvinnliga och manliga undersköterskor är jättebra för arbetsplatsen, säger Sandra.
Av: Lydia Karpoff, prao-redaktör från årskurs 8, Vammarskolan
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.