Vindkraftsetablering i Valdemarsvik: Kommunen inväntar beslut om förlängd svarstid

Vindpark Östergötland AB har lämnat in en ansökan till Miljöprövningsdelegationen för tillstånd enligt miljöbalken. I detta skede har Miljöprövningsdelegationen begärt kommunens synpunkter på om ansökan behöver kompletteras. När kommunen har yttrat sig över om ansökan är komplett eller inte och sökanden har lämnat in eventuella kompletteringar kommer kommunen att få en remiss, vilket ger möjlighet att yttra sig över den slutliga ansökan. Det är i det här läget det så kallade kommunala vetot ska beslutas.

Förvaltningen har begärt förlängd svarstid

Sista datum för att lämna synpunkter om behovet av komplettering är den 18 oktober 2024. Valdemarsviks kommun har begärt om förlängd svarstid från Länsstyrelsen för att hinna bereda frågan gällande frågan om ansökan är komplett eller inte. Oavsett om Länsstyrelsen medger förlängd svarstid eller inte i detta skede ska kommunfullmäktige behandla frågan om kommunens tillstyrkan, även kallat det kommunala vetot. Det är ännu inte klart om begäran gällande förlängd svarstid om ansökan anses vara komplett kommer att beviljas, vilket i sin tur påverkar hur beredningsprocessen kan planeras och utformas.

Det är viktigt att notera att etableringen av vindkraft i slutändan är en politisk fråga där kommunens förtroendevalda tar ställning till exploatören, Länsstyrelsen och förvaltningens underlag.

Dialogmöten med allmänheten

Inför beslut i frågan kommer dialogmöte med allmänheten att genomföras för att ta in åsikter och synpunkter.

–Processen mellan förvaltningen och Länsstyrelsen kommer att ge oss viktigt underlag att ta ställning till. Kommunen kommer att genomföra dialogmöten för att säkerställa att allmänhetens synpunkter och åsikter tas i beaktande innan beslut fattas, berättar Per Hollertz (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om tillståndsprocessen, roller och ansvar kring etablering av vindkraft: Vindkraft – Valdemarsviks kommun

Vill du veta hur respektive parti i kommunfullmäktige ställer sig i frågan hittar du kontaktuppgifter till gruppledare nedan:

Socialdemokraterna (S) Lars Beckman, lars.beckman@valdemarsvik.se

Moderaterna (M) Per Hollertz,  per.hollertz@valdemarsvik.se

Centerpartiet (C) Jenny Elander Ek, jenny.elander-ek@valdemarsvik.se

Sverigedemokraterna (SD) Per Hanö, per.hano@valdemarsvik.se

Landsbygdspartiet oberoende (LpO) Stefan Kemle, stefan.kemle@valdemarsvik.se

Vänsterpartiet (V) Jonas Andersson, jonas.andersson@valdemarsvik.se

Kristdemokraterna (KD) Annelie Noort, annelie.noort@valdemarsvik.se