Valdemarsvik från plats 200 till 238 i Svenskt näringslivs ranking

Svenskt Näringsliv har presenterat sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Valdemarsvik hamnar på plats 238, vilket är en försämring jämfört med föregående år då kommunen låg på plats 200. Rankingen, som bygger på 18 olika faktorer, baseras till två tredjedelar på en enkätundersökning från första kvartalet 2024 och till en tredjedel på statistik från SCB och UC.

Positivt från rankingen är att företagen fortsatt upplever att de inte i någon större utsträckning är utsatta för otrygghet eller brottslighet. Däremot har betyg för information, kommunikation, förståelse och service sjunkit.

I juni antog kommunstyrelsen nya riktlinjer för att stärka företagsklimatet i kommun. Fokus ligger nu på att utbilda tjänstemän om företagandets betydelse och att förbättra dialogen mellan företagare och kommunen genom fler mötesplatser, mer personlig kommunikation och enklare kontaktvägar.

I Valdemarsvik har 91 företag svarat på enkäten, och 41,8 % anser att företagsklimatet är bra. Kommunen placerar sig på plats 56 av 63 i sin kommungrupp, pendlingskommuner nära större stad.

Hr kan du läsa mer om de specifika enkätfrågorna och jämföra med tidigare år: Valdemarsvik (foretagsklimat.se)