Rekommendation att koka dricksvatten i Gusum och Ringarum

Uppdatering 2024-07-31

Kokningsrekommendationen kvarstår.

Vi tar vattenprover vid ett antal provpunkter varje dag. Analyserna visar fortfarande enstaka bakterier, och vi fortsätter därför med spolning av ledningsnätet och utökar med nya spolpunkter.
Inget tyder på någon ökning av de koliforma bakterierna utan det är fortsatt väldigt låga halter.

Vid en rutinkontroll har förekomst av så kallade koliforma bakterier spårats i dricksvattnet i Gusum och Ringarum. Bakterierna är inte av en typ som framkallar sjukdom. Som en försiktighetsåtgärd är ändå rekommendationen att allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning kokas.

De koliforma bakterier som spårats är en indikator på att vattenkvalitén inte är som den ska. Det innebär i sig ingen fara för sjukdom men förekomsten av dessa kan indikera att det är förhållanden som gynnar tillväxt av bakterier i vattnet, bakterier som skulle kunna göra oss sjuka. VA-enheten har därför i samråd med miljökontoret bestämt att gå ut med rekommendationen att koka dricksvattnet som en försiktighetsåtgärd.

Vad görs för att åtgärda detta?
Spolning görs av rörsystemet för att öka omsättningen av vattnet. Det innebär att det på olika ställen i Gusum och Ringarum kan stå brandposter med rinnande vatten.

Vattenprover tas löpande och skickas på analys. Halterna är mycket låga, och visar inte på någon ökning. För att kunna häva kokningsrekommendationerna krävs två provtagningsserier med minst en dags mellanrum med godkända resultat.

Kundtjänst VA och renhållning

va.renhallning@soderkoping.se
Telefon: 020-23 30 22

Sommartider: Vardagar, kl. 10-11.30 och 13-14.