Femårsjubileum för Offentliga måltidens dag – Torsdag 17 oktober

Torsdagen den 17 oktober firas Offentliga måltidens dag i hela Sverige för femte året i rad. Offentliga måltidens dag är ett tillfälle att uppmärksamma och fira de måltider som serveras i samhället och som har en central roll i att främja välbefinnande och gemenskap. Tack vare lokala och hållbara råvaror bidrar Valdemarsviks kommun till en smakfull och näringsrik firardag för både unga och äldre.

I Sverige tillagas och serveras 3 miljoner måltiden inom förskola, skola, vård och omsorg varje dag. Måltider som är viktiga för unga och gamla genom hela livet. Sverige är ett av få länder i världen där elever har lagstadgad rätt till näringsriktiga skolmåltider. Dessa måltider har många fördelar, bland annat ger de struktur åt dagen samt bidrar till trivsel och gemenskap. Måltiderna bidrar också till att samhället når strategiska mål inom exempelvis folkhälsa och hållbar utveckling.

MATtanken, som samordnar firandet nationellt, rapporterar att cirka 160 kommuner och regioner deltar i år. MATtanken är en arena för nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte. Syftet är att bidra till hållbara offentliga måltider – alla aktörer i livsmedelskedjan. MATtanken finansieras med hjälp av medel från EU:s Landsbygdsprogram.

Fredagsmys i skolorna – tacos på lokala råvaror

Eleverna i Valdemarsviks skolor får njuta av fredagsmyset en dag tidigt. På menyn står tacos, en populär favorit bland eleverna, där färsen kommer från lokalproducenten Bjursunds slakteri. Till efterrätt serveras äppelkompott med grädde, ett gott sätt att avsluta måltiden.

Hemmagjorda pannbiffar inom äldreomsorgen

Inom äldreomsorgen i Valdemarsvik bjuds de boende på klassiska pannbiffar tillagade på färs från Östgöta gris. Den smakrika måltiden avrundas med en härlig äppelkaka gjord på svenska äpplen och serveras med vaniljsås.

MATtankens film om offentliga måltider

MATtanken har tagit fram en film som belyser betydelsen av offentliga måltider. Ta gärna en titt och lär dig mer om den viktiga roll dessa måltider spelar i vårt samhälle.