Livsmedel
Mat och dryck är två saker som är så viktiga för vårt välbefinnande och överlevnad. För att vi inte ska bli sjuka av det vi äter och dricker finns det lagstiftning som reglerar hur och var livsmedel ska hanteras yrkesmässigt i Sverige.
Kommunen ansvarar för att kontrollera att företag säljer säkra livsmedel så att du inte riskerar att bli sjuk. I kontrollen granskas även exempelvis märkning för att du inte ska kunna bli lurad. Det är viktigt att ingen riskerar att bli dålig eller lurad av de livsmedel som finns till försäljning eller servering.
Andra arbetsuppgifter för kommunen livsmedelsinspektörer är bland annat att utreda misstänkta matförgiftningar, hantera livsmedelslarm, utreda klagomål samt registrera och avregistrera livsmedelsverksamheter.
Ny riskklassning av livsmedelsverksamhet 2024
Från och med 2024 inför Livsmedelsverket en ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter. Under 2024 klassar därför miljökontoret på Valdemarsviks kommun om befintliga verksamheter. Du som driver livsmedelsverksamhet kan nu själv lämna information till riskklassningen i vår e-tjänst ändring av befintlig verksamhet
Vi riskklassar din verksamhet
För dig som driver en livsmedelsverksamhet betyder det att miljökontoret på Söderköpings kommun kommer att hämta in uppgifter om din verksamhet för att kunna riskklassa verksamheten enligt det nya systemet. Vi kommer att hämta in uppgifterna i samband med ordinarie kontroll. Det finns en blankett här på sidan där du själv kan fylla i dina uppgifter. Beslut om din nya riskklassning skickas i början av 2024. Den nya riskklassningen leder till en tillsynsfrekvens som säger hur många tillsynsbesök verksamheten ska få under fem år.
Ska ge en mer rättvis bild
Målsättningen med den nya riskklassningsmodellen är att den på ett bättre sätt ska ta hänsyn till de olika typerna av hantering som kan ske inom samma verksamhet och därför ska ge en mer rättvis bild av hanteringen. Den är anpassad efter EU-rapporteringen och obligatorisk för alla kontrollmyndigheter.
Vill du läsa mer om den nya riskklassningsmodellen kan du gå in på Livsmedelsverkets Kontrollwiki. Där finns också bra information om livsmedelshantering, lagar och regler och vad du kan tänka på vid olika typer av hantering.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.