Resultat från besöksnäringsbarometern 2025

Besöksnäringsbarometern är en årlig mätning som genomförs av delar av de regionala turismorganisationerna inom Östra Mellansverige (ÖMS). Målgruppen är regionernas besöksnäring och syftet är att lyfta näringens betydelse, behov och förväntningar kommande år.

Aktörerna som svarade på Besöksnäringsbarometern i slutet av 2024 hade återigen bakom sig ett år av små marginaler där faktorer som stor osäkerhet i omvärlden, inflation och höjd ränta och ökade omkostnader för el och bränsle, matvaror och övriga inköp påverkade företagens ekonomi i stor utsträckning. Det var även ett år då den svaga kronan, likt 2023, lockade fler utländska gäster till Sverige än tidigare.

Ta del av resultatet på denna portal.

Om barometern

Årets besöksnäringsbarometer riktade sig till besöksnäringsaktörer i delar av Östra Mellansverige och genomfördes anonymt i slutet av 2024. I hela Östergötland var det cirka 80 aktörer som svarade. Det finns idag drygt 1500 registrerade företag inom besöksnäringen i Östergötland och därför ska undersökningen ses som en temperaturmätning som ger en indikation om vilka utmaningar dessa respondenter står inför under 2025 samt vilka förväntningar de har på kommande året.

Om respondenterna

Av de 82 respondenterna som svarat så är en klar majoritet (86%) ägare eller verksamhetsansvarig för en åretruntverksamhet. De flesta respondenter representerar uthyrningsverksamhet/aktiviteter och besöksmål, som exempelvis museum.

53 % av de östgötska respondenterna bedömer att deras omsättning kommer att öka under 2025 och 35 % uppger att den förväntas vara oförändrad. I stort sett alla uppger att antalet anställda kommer att vara oförändrade eller öka under 2025.

Nationella privatresenärerna är den absolut viktigaste målgruppen följt av internationella privatresenärer och nationella affärs- och konferensresenärer i fallande ordning.

Rådande konjunktur och ökade kostnader för energi och råvaror anges vara det största hindret för tillväxt följt av brist på egen tid. De stöd aktörerna anser sig ha störst behov av från främjarsystemet under 2025 är olika typer av finansiellt stöd.

Se aktuella stöd för företag

Ta del av kunskapshöjande insatser