Höjda VA- och renhållningstaxor från 2025

Måndagen den 2 september antogs förslag på höjda VA- och renhållningstaxor i kommunstyrelsen. Förslagen kommer beslutas i kommunfullmäktige under hösten 2024. Justeringen av taxorna är tilltänkt att träda i kraft den 1 januari 2025.

Varför höjs VA-taxan?

Dessa förändringar är en direkt följd av det ekonomiska underskott som VA-enheten har haft under de senaste två åren. Underskottet har gjort det svårt att upprätthålla en säker och hållbar drift av kommunens vatten- och avloppsanläggningar, vilket har lett till att skatteintäkter nu måste användas för att täcka underskottet. Detta strider mot principen att VA-verksamheten ska vara självfinansierad.

Bakgrund och rättsliga ramar

Enligt Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) har kommunen både rätt och skyldighet att ta ut avgifter för att finansiera VA-verksamheten. Totala avgiftsuttaget får inte överstiga de kostnader som är nödvändiga för att driva och underhålla VA-anläggningarna, och avgifterna ska fördelas rättvist och skäligt bland brukarna. VA-verksamheten får inte gå med överskott eller underskott över tid, men trots detta har VA-enheten i Valdemarsvik haft ett underskott de senaste två åren.

Kommande förändringar i VA-taxor

För att hantera det ekonomiska underskottet och säkerställa en trygg vatten- och avlopps-försörjning planerar kommunen nu att höja både anläggningsavgiften och brukningsavgiften.
Anläggningsavgiften, som inte har höjts sedan 2010, kommer att justeras i flera steg med start 2025. Den nya taxan innebär att kostnaden för att ansluta en villa (typhus A) kommer att uppgå till 104 000 kronor, vilket är betydligt lägre än riksgenomsnittet på cirka 185 000 kronor. För flerfamiljshus (typhus B) kommer kostnaden att vara 384 000 kronor, jämfört med riksgenomsnittet på cirka 595 000 kronor.
Det är viktigt att påpeka att framtida nyanslutningar främst kommer att ske i befintliga områden, där investeringarna i VA-anläggningar är avsevärt dyrare. Valdemarsvik har en låg tillväxt av nyanslutningar, med endast 3-10 anslutningar per år, vilket får anses vara lågt till antalet.
Brukningsavgiften, som senast justerades 2018, kommer också att höjas för att täcka det årliga underskottet på cirka 1,5 miljoner kronor och möjliggöra nödvändigt underhåll av ledningsnätet och andra VA-anläggningar. Den föreslagna höjningen förväntas öka intäkterna med cirka 2,9 miljoner kronor per år.
  • Villa (typhus A) innebär detta: en ökning på 95 kronor per månad eller 1144 kronor per år.
  • Flerfamiljshus (typhus B) innebär höjningen 45 kronor per månad och lägenhet, eller 537
  • kronor per år.
  • Verksamheter med en vattenförbrukning motsvarande en villa och en byggyta på 450 m²,
  • blir ökningen 75 kronor per månad eller 900 kronor per år
  • Verksamheter med en byggyta på 1000 m² får en ökning på 240 kronor per månad eller 2876 kronor per år.

Höjda renhållningstaxa

För att uppnå en budget i balans för verksamheten, med ett resultat där intäkter och kostnader är lika, krävs en intäktsökning. Intäkterna behöver öka med 2 500 000 kr. Främsta orsaken till de kostnadsökningar som verksamheten fått är att index i entreprenadavtalen ökade kraftigt under 2023.
Taxemodellen föreslås samtidigt ändras till en tydligare taxa. Den föreslagna taxemodellen har sin grund i Avfallsveriges (kommunens branschorganisation) förslag på hur en taxa kan utformas. De huvudsakliga skillnaderna mot nu gällande taxa är följande:
  • Taxan är tydligt uppdelad i hämtnings-och grundavgifter.
  • Förklarande text har lagt in kring vad som avses med grund-respektive hämtningsavgift.
  • Avgifterna är beräknade för samtliga abonnemang.

Prisändringar för de vanligaste abonnemangen

  • En-och tvåfamiljshus permanent boende 190 liter: 651 kr/år
  • En-och tvåfamiljshus fritidsboende 190 liter: 596 kr/år
  • Flerbostadshus 370 liter 1gång/vecka: 513 kr/år

Sammanfattning

De höjda VA-taxorna och renhållningstaxan är nödvändiga för att täcka ekonomiska underskott inom kommunens VA-enhet och renhållningsverksamhet. VA-enheten har haft svårt att upprätthålla en säker drift av vatten- och avloppsanläggningarna, vilket gör det nödvändigt att höja avgifterna för att undvika att skatteintäkter används för att täcka underskottet. Samtidigt höjs renhållningstaxan för att balansera budgeten efter ökade kostnader i entreprenadavtalen. Dessa justeringar är viktiga för att säkerställa pålitliga och hållbara tjänster inom vatten, avlopp och avfallshantering i kommunen.