Frivillig återvandring

Frivillig återvandring ger personer med uppehållstillstånd i Sverige möjlighet att återvända till sitt hemland eller flytta till ett annat land där de har rätt att bo. Migrationsverket erbjuder ett återvandringsbidrag som kan täcka resekostnader och ge ekonomiskt stöd för personer och deras familjer som vill återvända.

För att ansöka om bidraget krävs att man uppfyller vissa villkor, som att ha ett giltigt hemlandspass och att inte ha några skulder i Sverige. Bidraget är inte tillgängligt för svenska medborgare eller personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som kommer från Ukraina. Efter frivillig återvandring återkallar Migrationsverket uppehållstillståndet och eventuell skyddsstatus.

Valdemarsviks kommun arbetar just nu i ett projekt med bakgrund av Migrationsverkets uppdrag, som syftar till att stödja och informera enskilda personer så att de själva kan avgöra om de vill återvandra. Projektverksamheten är en viktig del av arbetet med frivillig återvandring och samverkar med andra myndigheter och organisationer. Detta arbete baseras på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Artikel 13, som slår fast att ”Var och en har rätt att lämna varje land, även sitt eget, och att återvända till sitt land.”

För mer detaljerad information om frivillig återvandring är du välkommen att kontakta oss, eller läsa mer på Migrationsverkets webbplats.

Workshop för insikter och perspektiv kring frivillig återvandring

Workshop med fokus på att inhämta synpunkter och åsikter om frivillig återvandring.

Den 23 maj 2024 genomförde Valdemarsviks kommun en workshop tillsammans med 15 personer från slutmålgruppen. Syftet med workshopen var att inhämta gruppens syn och åsikter om frivillig återvandring och identifiera kunskapen kring tillgängliga informationskällor.

Workshopen har ett övergripande integrationsfokus och inkluderar flera frågor om integration och livskvalitet i Valdemarsvik, vilket innebär att den inte enbart handlar om frivillig återvandring. Denna metod är i enlighet med projektets tillvägagångssätt, som syftar till att utnyttja befintliga möten för att sprida information eller samla data om frivillig återvandring. Särskild vikt läggs vid den sista frågan, som undersöker deltagarnas kännedom om var de kan hitta relevant information och kan bidra med värdefulla insikter om eventuella kunskapsluckor eller hinder för dem som överväger att frivilligt återvandra.

–Det är bra om Sverige kan stödja människor som vill med att återvandra. Det är också viktigt att personer som vill får stöd att återvandra. Det är väldigt personligt, berättar en av deltagarna.

Vanliga frågor och svar

Nej, ditt bidrag betalas ut i samband med att du lämnar Sverige. Om någon i familjen stannar kvar betalas bidraget för den personen ut i samband med att han eller hon lämnar Sverige.

Migrationsverket återkallar ditt uppehållstillstånd när du flyttar för att bosätta dig i ett annat land.

Om du har fått en skyddsstatusförklaring som flykting eller alternativt skyddsbehövande kan även den återkallas när du ansöker om återvandringsbidrag för att flytta till ditt hemland. En person som frivilligt återvänder för att bosätta sig i sitt hemland kan vanligen inte anses vara i behov av skydd.

När vi har tagit emot din ansökan och du samtidigt har en skyddsstatusförklaring så inleder vi ett ärende om att återkalla din skyddsstatusförklaring. Vi skickar då ett brev till dig där vi ber dig redogöra för om du har något att invända emot att vi återkallar din statusförklaring. Om du inte svarar på detta brev tolkar vi det som att du inte har något att invända och vi kommer att återkalla din statusförklaring om du får återvandringsbidraget.

Du kan ansöka om uppehållstillstånd igen. Du ska lämna ansökan till närmaste svenska konsulat eller ambassad. Tillståndet måste vara klart innan du reser in i Sverige. Att du tidigare har fått återvandringsbidrag från Migrationsverket har ingen betydelse när vi prövar ditt ärende.

För frågor eller mer information är du välkommen att kontakta Djamal Hamaili, integrationssamordnare och projektledare Valdemarsviks kommun.

E-post: djamal.hamaili@valdemarsvik.se
Telefon: 0123-191 79